Wat je onbewust met je benen en voeten vertelt aan anderen

wat-je-onbewust-met-je-benen-en-voeten-vertelt-aan-anderen

Als dagelijkse treinreiziger ben ik blij wanneer ik een zitplaats kan vinden tijdens het spitsuur- ‘jungle’. Doorgaans lukt met mij om mijn medereiziger, nonverbaal onder ‘druk’ te zetten, om zijn/haar tas van de stoel te verwijderen zodat ik op die plek kan gaan zitten. Misschien is het volgende iets om uit te proberen als je niet zo’n prater bent op de vroege ochtend. ‘Ga bij een door tas(sen) bezette zitplaats staan, staar je medereiziger net zo lang aan totdat hij zélf op het idee komt om z’n tas van de zitplaats te verwijderen’ 🙂  Je kunt het natúúrlijk ook altijd netjes vragen, als blijkt dat je medereiziger geen kennis van nonverbale communicatie heeft. Als je denkt dat de dagelijkse ‘strijd’ gewonnen is nadat je een zitplaats hebt bemachtigd tijdens de spits in de trein en metro, heb je het mis……

 

Campagne Voor Socialer Gedrag

breed zitten

Het kan altijd erger zoals in New York. De Metropolitan Transport Authority in New York is begin 2015 met een opmerkelijke campagne begonnen. De campagne is gestart naar aanleiding van veelvuldige klachten van vrouwelijke metroreizigers. In de treinstellen zijn posters geplakt met als doel om manspreadingtegen te gaan. De mannelijke metroreizigers worden door de posters eraan herinnerd dat ‘wijdbeens’ zitten niet op prijs wordt gesteld. Dit aangezien ‘manspreading’ tot gevolg heeft dat zitplaatsen onnodig bezet worden gehouden. Ook worden reizigers aangesproken die zitplaatsen bezet houden met hun (rug)tassen. Mensen die ‘breed’ zitten nemen ruimte in en laten zien hoe groot ze zijn. Daarmee laten ze ‘onbewust’ aan anderen zien dat zij zelfverzekerd zijn. Dit is een lichaamstaal die je vaak bij mannen ziet.

Bekijk de foto hierboven. Door zijn zithouding wekt de jongeman in eerste instantie de ‘indruk’ dat hij erg zelfverzekerd is. Wanneer we de foto echter verder bekijken valt het op dat hij zijn handen voor zijn ‘kwetsbaarste delen’ houdt. Zijn handen vormen een ‘barrière’, tegen ‘gevaar’ van buitenaf. Gezien het voorgaande kan geconcludeerd worden dat de jongeman op de foto zich niet volledig op z’n gemak voelt.  

 

Een goed ‘gesprek’ met benen en voeten      

                                                                                                         

breed staan

De benen

De man op deze foto ‘vertelt’ doormiddel van de stand van zijn benen dat hij zich zelfverzekerd voelt. Hij neemt ‘ruimte’ in en maakt zich groot. In oude Wilde Westen films zie je de cowboy- held tijdens een duel tegenover zijn tegenstander vaak wijdbeens staan om ‘kracht’ uit te stralen. Hoe ‘dominanter’ hij daardoor op zijn tegenstander overkomt des te beter. Er mag immers geen enkele twijfel bestaan over wie hier de ‘baas’ is.

 De voeten

Heb je dit weleens meegemaakt? Je wordt uitgenodigd op een staande receptie. Bij binnenkomst wordt je al meteen duidelijk dat je niemand van de gasten kent. Er komen vragen bij je op zoals wat de onderlinge relaties zijn tussen deze mensen, wat de relatie van deze mensen is met de gastheer enz. enz. Aangezien je een ‘indringer’ bent en niemand op de receptie tegen je praat, kan je je tijd ‘nuttig’ gebruiken. Met een champagneglas in je hand heb je nu alle tijd om ongestoord de gasten te observeren. Observeer de voeten van de gasten en je komt veel te weten over hun onderlinge relaties.

voeten-richting

De voeten van de dames op bovenstaande foto zijn naar elkaar gericht. Zowel uit de voetrichting als uit de houding van hun bovenlichaam blijkt dat ze op dezelfde ‘golflengte’ zijn.

talk-to-the-feet

We laten met de stand van onze voeten ‘onbewust’ zien wat we vinden van de mensen in onze directe omgeving. Het betreft de mensen in onze directe omgeving die met ons contact willen maken en mensen waarmee we contact hebben. Stel je probeert een gesprek aan te knopen met een van de gasten op de receptie. Terwijl je met een gast in gesprek bent valt jou iets op. Je ziet dat de voeten van jouw gesprekspartner gericht zijn naar zijn buurvrouw. Daaruit zou je kunnen afleiden dat jouw gesprekspartner toch niet zo ‘geboeid’ is door jullie gesprek 🙁 (tja… misschien moet je toch met iemand anders een gesprek aanknopen?).

Wil je weten wie op de receptie populair is? Kijk dan naar de voeten van de mensen om je heen. Zijn de voeten (onbewust) gericht naar een bepaalde persoon? In dat geval zou het best zo kunnen zijn dat die persoon populair is. Zoals we weten ‘verzamelen’ populaire mensen andere mensen om zich heen. Wil jij je amuseren op een receptie, probeer dan aan te sluiten bij een groep (‘follow the leader’).

pauw-gedragEen Tip:

Zie de illustratie hierboven en identificeer welke gast(en) meer ‘ruimte’ inneemt dan de overige gasten. Bekijk de lichaamshoudingen van de gasten en bepaal welke lichaamshouding jou het meest doet denken aan een pauw die zijn veren uitspreidt. Bedenk dat een pauw die zijn veren uitspreidt door anderen ‘gezien’ /bewonderd wil worden 🙂 . 

 

Een leuke link:  Ontdek hoe je met jouw lichaamstaal respect afdwingt bij anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *