Verlegen?- Leer lichaamstaal dat respect afdwingt bij anderen

Ben je verlegen van aard, dan heb je het niet makkelijk in onze samenleving. Kom je verlegen/bescheiden over, dan voldoe je immers niet aan de geldende norm. Wanneer je aan willekeurige mensen de vraag stelt welke persoonlijke eigenschap ze in een (toekomstige) vriend/vriendin belangrijk vinden zal je bijna altijd als antwoord horen: hij/zij moet spontaan zijn. Spontaniteit is namelijk in onze samenleving een ‘overgewaardeerde’ eigenschap. Bij jonge kinderen zie je vaak dat spontane kinderen populairder zijn dan ‘verlegen’ kinderen. Spontane kinderen treden meer op de voorgrond en krijgen als gevolg daarvan meer aandacht van anderen. Verlegen kinderen staan vaker stilletjes aan de zijlijn te wachten op hun beurt om mee te spelen. Spontane- en verlegen kinderen laten  verschillend lichaamstaal zien.

verlegen

.                                                                                          ——-   De lichaamstaal van kinderen is duidelijk en ‘uitvergroot’ waarneembaar. Wanneer we volwassen zijn zal onze lichaamstaal niet veel veranderen. De lichaamstaal die we als kind lieten zien blijft zichtbaar, maar dan in een ‘afgezwakte’ vorm.

 

Vergelijk de foto bovenaan de pagina met de foto hiernaast.

 

 . 

In het middelpunt van de belangstelling

Je hebt een goed stel hersens meegekregen en bent misschien de slimste leerling in jouw klas of je bent de slimste werknemer van het bedrijf. Je vindt dat je respect verdient voor alles wat je hebt bereikt. Omdat je echter van nature verlegen bent weet je, je geen houding te geven wanneer je in het middelpunt van de belangstelling bent. Je ervaart dit als een ‘kwelling’.

In de loop van de tijd ben je dan ook uiterst bekwaam geworden in het vermijden van dit soort enerverende situaties. Dit laatste gaat lang goed totdat er een dag komt dat je, je niet kan verschuilen in de massa en je in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. Krijg je nu al klamme handen en breekt het zweet je nu al uit bij de gedachte, lees dan verder voor praktische lichaamstaaltips…

.

Zes  Lichaamstaal Tips voor Verlegen Mensen                                              

Vind je het afschuwelijk om een kamer/zaal binnen te lopen terwijl er veel mensen aanwezig zijn?  Vraag jij je af hoe je het ooit voor elkaar kan krijgen om respect af te dwingen terwijl je een verlegen mens bent?.

Wetenschappers hebben vele jaren onderzoek verricht op het gebied van lichaamstaal. Door gebruik te maken van de kennis van de wetenschap hoef je niet meer gestrest te raken wanneer je in het middelpunt van de belangstelling bent.

Hier volgen een aantal lichaamstaaltips waarmee je zonder inspanning, beter voor de dag kan komen. Jouw lichaamshouding onthult hoe jij je voelt.

 

 • 1  Houd je rug recht met je schouders naar achteren bij lopen/ staan

Een gebogen rug met de schouders omlaag geeft de indruk van:

 • verslagenheid, verdriet en angst. 

Dit laatste is nou niet bepaald de indruk die je van jezelf aan anderen wil geven. Het laatste wat je wil is dat anderen jou aanduiden als: die persoon in de zaal die nogal angstig/ depressief overkomt.

Om een positieve indruk te maken hoef je slechts je lichaamshouding te veranderen. Het is zo eenvoudig als:

 • je rug rechten en je schouders naar achteren

Iemand met een rechte rug en met de schouders naar achteren geeft de indruk dat hij/zij zelfvertrouwen heeft. Neem een proef op de som: vergelijk de eerste illustratie hierboven met de tweede illustratie ernaast en beoordeel het verschil.

 

 • 2  Houd je rug recht bij het zitten

 

De dame op de foto zit voorovergebogen. Door deze houding aan te nemen maakt ze zich ‘klein’ waardoor ze de indruk wekt dat ze onzeker is. Ze maakt zichzelf extra kwetsbaar door deze lichaamshouding aan te nemen.

Verander je  lichaamshouding zodat je geen verkeerde ‘signalen’ uitzendt. Maak jezelf niet ‘klein’ maar zit rechtop.

 


 

 

Deze man komt zelfverzekerder over dan de dame op de vorige foto. Dit komt door zijn lichaamstaal: hij zit rechtop.

Beoordeel zelf het verschil.

 

 

 

 • 3  Houd oogcontact (of… het ALTERNATIEF daarvoor)

Iemand niet in de ogen aankijken wordt in onze samenleving doorgaans (ten onrechte) geassocieerd met het onbetrouwbaar zijn. Wanneer je verlegen bent kan iemand recht in de ogen aankijken, iets zijn waar je  moeite mee hebt. Het moge duidelijk zijn dat dit laatste niets te maken heeft met jouw ‘betrouwbaarheid’.  De vraag rijst: Hoe kan je hiermee omgaan als je verlegen bent?.

Stel dat je morgen een sollicitatiegesprek hebt. Je weet bij voorbaat dat  je kansen op de baan zijn verkeken, als jij de PZ- functionaris niet recht in de ogen aan durft te krijgen. Wat kan je doen in zo’n ‘noodgeval’?   

Geen paniek… Wanneer je iemand aankijkt die tegenover je zit lijkt het alsof je die persoon recht in de ogen aankijkt. Wanneer je moeite hebt om je gesprekspartner recht in de ogen aan te kijken kan je dit ‘omzeilen’ door naar zijn/haar wenkbrauwen te kijken. Jouw gesprekspartner zal niet vermoeden dat je naar zijn/haar wenkbrauwen kijkt in plaats van naar de ogen.

 

 • 4  Denk aan je mimiek  🙂

...

Je voelt je in bepaalde situaties niet op je gemak. Wanneer je in zo’n situatie denkt: ‘Gelukkig maar dat niemand mijn gedachten kan lezen’, heb je het mis.  Jouw mimiek verraadt namelijk wat je diep vanbinnen voelt.

Om wat voor reden dan ook, kan het In sommige situaties niet in jouw belang zijn om anderen te laten merken wat jouw diepste gedachten/gevoelens zijn. Stel dat je bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst op je werk (tegen wil en dank) de taak krijgt om iets te vertellen/presenteren. Het liefst zou je keihard wegrennen om thuis ‘veilig’ onder de dekens weg te kruipen, maar helaas…er is voor jou geen ontsnappingsmogelijkheid.

neutrale gezichtsuitdrukking

Je neemt het besluit om er het beste van te maken.  ‘Denk aan je mimiek’ luidt mijn advies.

Het enige waar je aan moet denken is dat je met een ‘neutrale’ gezichtsuitdrukking tijdens je presentatie beter overkomt. Met een neutrale gezichtsuitdrukking kom je namelijk minder nerveus over op anderen.

 

 • 5  Ga niet overdrijven met gebaren

Nerveuze mensen gedragen zich erg onrustig en maken gebruik van veel te veel gebaren. Wil je geenszins overkomen alsof je ‘overspannen’ bent, dan moet je niet overdreven veel gebaren  gebruiken maar het vooral rustig houden.

 

 • 6  Let op je stemgebruik 

O.K. het is een feit dat je tegen wil en dank, voor een groep mensen een verhaal moet vertellen. Dat betekent echter niet dat je ook monotoon hoeft te praten. Bedenk dat niemand het prettig vindt om naar een monotoon (=slaapverwekkend) stemgeluid te luisteren.

Breng afwisseling in je stem door je stemvolume, spreektempo aan te passen. Let op jouw ademhaling. Haal diep adem voordat je met jouw verhaal begint zodat je niet oppervlakkig gaat ademhalen tijdens je verhaal. Een oppervlakkige ademhaling geeft anderen de indruk dat jij je ‘opgejaagd’ voelt en dus onzeker. Weet hoe jouw verhaal overkomt door van tevoren een geluidsopname te maken en het kritisch terug te luisteren. (Heb je een voice-recorder op jouw smartphone?). 

Wist je dat jij in één klap een ‘held’ kunt worden door je spreekbeurt op deze wijze voor te bereiden? Het is eenvoudig:

 • Je schrijft op papier het verhaal dat je wil vertellen,
 • Nadat je achter de schermen (honderd)duizend keer je verhaal hebt geoefend om monotoon spreken tegen te gaan, houd jij je spreekbeurt.
 • Houd in gedachten dat de meeste mensen het beangstigend vinden wanneer ze voor een groep moeten spreken. Dit laatste is zelfs door diverse onderzoekers wetenschappelijk onderzocht en bewezen.  De proefpersonen hebben tijdens de onderzoeken aangegeven dat ze doodgaan zelfs minder beangstigend vinden.

Dus het feit dat jij voor een groep iets wil vertellen bestempelt je meteen tot een ‘held’ en dwingt automatisch respect af bij anderen (en…dat is terecht nietwaar? 🙂 )

 

SAMENVATTING HOE JE GOED VOOR DE DAG KOMT:

 •     Presenteer jezelf altijd met je rug recht en met je schouders naar achteren
 •     Zit rechtop
 •     Zorg voor oogcontact of iets wat erop lijkt
 •     Zorg voor een ‘neutrale’  gezichtsuitdrukking
 •     Gebruik niet teveel gebaren waardoor je nerveus overkomt
 •     Maak goed gebruik van je stem

Een leuke link:  Weet hoe je als vrouw met jouw lichaamstaal de juiste signalen uitzendt

 

 

2 thoughts on “Verlegen?- Leer lichaamstaal dat respect afdwingt bij anderen

 1. Sietske Tol

  Bedankt voor de waardevolle tips, Hélène! Hier kan ik als relatief onzeker en verlegen persoon zeker wat mee. Nu nog iets verzinnen voor die rode blos op mijn wangen en paarse vlekken in mijn nek… Oefening baart gelukkig kunst.

 2. Hélène Feliz Auteur bericht

  Bedankt voor je leuke reactie Sietske!.
  Iemand die bloost heeft ook zo z’n charmes hoor want hij/zij komt oprecht over. Als je geen issue maakt van het feit dat je soms bloost zal je merken dat het in de loop van de tijd vanzelf minder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *