Een glimlach als geheime ‘wapen’

Een van de meest onderschatte nonverbale signalen die de mens tot zijn beschikking heeft is de glimlach.

"Glimlach, geluk staat je fantastisch"

   “Glimlach, geluk staat je fantastisch”

Lees dit bericht als je wilt weten:

  • Hoe een glimlach als geheime ‘wapen’ kan fungeren,
  • Hoe je kunt zien of een glimlach echt of nep is,
  • De wapenfeiten van de glimlach    

 

De vriendelijke groeten

Heb je dat ook weleens meegemaakt?. Op straat wordt je aangestaard door een voor jou onbekend persoon. Omdat je veel mensen in de loop van de tijd hebt ontmoet ga je eraan twijfelen of je die persoon wel of niet kent. Je wilt vooral niet onbeleefd overkomen en neemt het zekere voor het onzekere:  je glimlacht vriendelijk en wuift naar de persoon. Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks: de persoon in kwestie draait zich ‘verschrikt’ om en loopt door. Kennelijk voelen mensen zich in zo’n situatie ‘betrapt’:  staren  is immers onbeleefd, zo hebben we als kind geleerd.  Een pluspunt is dat je op zo’n moment zeker weet dat de persoon geen bekende van je is.

Hoe een glimlach als geheime ‘wapen‘ kan fungeren werd me langzamerhand duidelijk. De gelegenheid om de proef op de som te nemen kwam niet lang daarna, tijdens het fileparkeren in een woonwijk. Tijdens het parkeren werden mijn manoeuvres met een ‘bovengemiddelde’ belangstelling gevolgd door een wijkbewoner die zijn hond aan het uitlaten was. Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik de wijkbewoner bij wijze van ‘experiment‘ met een brede glimlach zou toewuiven alsof het een kennis van me was.  Bingo… zoals verwacht liep de wijkbewoner gauw verder met zijn hond achter hem aan.  Een glimlach is best ‘multifunctioneel’ was mijn conclusie. Het kan zelfs fungeren als  geheime ‘wapen‘ tegen nieuwsgierige mensen dacht ik toen …met een 🙂 

De echtheid: Duchenne glimlach als maatstaf

Hoe kunnen we beoordelen of een glimlach echt of nep is?  Deze vraag heeft de Franse neuroloog Guillaume Duchenne in de 19e eeuw bezig gehouden. Na allerlei wetenschappelijke onderzoeken had hij het volgende ontdekt. Een ‘echte glimlach‘ gaat altijd gepaard met wat doorgaans door ons  ‘lachende ogen‘ wordt genoemd.

2 different smiles

De neuroloog Guillaume Duchenne ontdekte dat de musculus orbicularis oculi  hierin een belangrijke rol speelt. De musculus orbicularis oculi  is een kringspier rond het oog.  Deze kringspier zorgt ervoor dat we onze ogen kunnen samenknijpen. Wanneer we oprecht (glim)lachen gaan onze mondhoeken omhoog én gaat de kringspier rond het oog samentrekken. Wanneer de kringspier rond het oog samentrekt ontstaan er ‘kraaiepootjes‘ bij de buitenhoek van het oog. Sinds de ontdekking door Guillaume Duchenne wordt de oprechte glimlach de Duchenne glimlach genoemd. Door te letten op de genoemde kenmerken kunnen we beoordelen of er wel of geen sprake is van een oprechte glimlach.  Als we foto 2  bekijken zien we dat de dame naast een brede glimlach, ook nog lachrimpels (kraaiepootjes) heeft bij de ogen. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat er hier sprake is van een Duchenne glimlach.

Het geheim van de ogen

zoek de echte glimlach

Wanneer je wil weten of een glimlach van iemand ‘echt‘ is, moet je vooral naar de ogen kijken. Onze ogen kunnen moeilijk dingen verbergen. De ogen van de dame op  foto 1 geven geen blijk van blijdschap. Als gevolg daarvan komt haar glimlach over alsof het ‘geplakt’ is op haar gezicht voor de foto-opname (Say cheese). Kortom: de glimlach op foto 1 komt niet ‘echt’ over (geen Duchenne glimlach dus). Met deze wetenschap gaan we onze  familiefoto’s met geheel andere ogen bekijken, denk je ook niet? 🙂 

 

De wapenfeiten van de glimlach
  • Wanneer je een gesprek voert aan de telefoon kan je horen of jouw gesprekspartner met een glimlach op het gezicht tegen je spreekt. Je kunt dat horen door te luisteren naar de klank van zijn/haar stem. De stand van de mond (een glimlach bijvoorbeeld) is medebepalend voor de klank die je hoort. Mensen pikken deze signalen onbewust op ook als ze de persoon aan de andere kant van de lijn niet kunnen zien.
  • De kip of het ei raadsel: Zijn het jouw plezierige gevoelens die ervoor zorgen dat jij gaat (glim)lachen, of is het jouw (glim)lach die ervoor zorgt dat je plezierige gevoelens krijgt? Wetenschappers hebben dit onderzocht en komen met de volgende verklaring. Doormiddel van je houding en mimiek  ben je als mens in staat om je eigen stemming te beïnvloeden. Bijvoorbeeld: Probeer maar eens met overtuiging te juichen terwijl je ineengedoken in je stoel zit en daarbij triest kijkt: het is praktisch onmogelijk. Je brein ontvangt het signaal van je houding en mimiek en de daarbij behorende gevoelens. Wanneer je je vrolijk wil voelen terwijl je niet vrolijk bént kan een verandering in  je mimiek en houding daarin verandering brengen.   
  • Kortom begin te (glim)lachen en je zal ervaren dat het een positieve invloed heeft op jouw stemming. Je krijgt daardoor plezierige gedachten en gevoelens.  (Glim)lachen is goed voor je gezondheid.

 

Lees ook: Lichaamstaal dat je gezag ondermijnt – 7 dingen die je als vrouw achterwege moet laten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *